Kedvenceink bármely életkorában előfordulhatnak mozgásszervi problémák, amelyek nem csak traumás ok miatt alakulhatnak ki, hanem lehetnek öröklött fejlődési rendellenességek is(pl.: csípő- és könyökízületi dysplasia, ostechondrosis, patella ficam, szerzett fejlődési- vagy növekedési zavarok). Ezen kórképek diagnosztizálása, megelőzése és gyógykezelése sok későbbi káros következménytől és fájdalomtól védheti meg kedvencünket.

Rendelőnk közel 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik kutyák és macskák mozgásszervi problémáinak diagnosztikájában. Orvosaink munkáját modern digitális röntgen készülék segíti.

ortopedia

Betegvizsgálat, diagnózis

A fizikális vizsgálat során elsőként behatároljuk, hogy végtag eredetű, vagy más, pl. idegrendszeri eredetű-e a mozgászavar. Ezt követően a végtag eredetű sántaságnál lokalizáljuk a fájdalom forrását, majd az esetek többségében a fájdalom forrásáért felelős ízületről kétirányú röntgenfelvételt készítünk és megállapítjuk a sántaság pontos okát. A röntgenfelvétel minősége érdekében előfordulhat, hogy bódításban kell elvégezzük a képalkotó eljárást. Ebben az esetben mindig megvárjuk az állat ébredését, így a legtöbb esetben kedvencünk a saját lábán hagyhatja el rendelőnket.

Amennyiben az előbbiek alapján nem lenne egyértelmű a diagnózis, javasolhatjuk CT vagy MRI vizsgálat elvégzését, illetve lehetőségünkben áll speciális vérvizsgálatot végezni (pl: Lyme kór esetén). Rendelőkben hamarosan lehetőség nyílik arthroszkópos diagnosztikai- illetve terápiás beavatkozásokra is, amelynek nagy előnye, hogy minimálisan invazív beavatkozás (2 kis seben át), így a gyógyulási idő jelentősen csökken. 

Ha megállapítottuk a probléma okát megbeszéljük a tulajdonossal a gyógykezelést, az esetleges műtéti beavatkozást és a gyógyszeres terápiát.

Amennyiben kedvencét baleset éri!

csont sebeszet 2FONTOS, hogy minden friss traumás esetben az állat stabilizálása a legfontosabb feladat! Tehát mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni még akkor is, ha nincs szabad szemmel látható sérülés. Ilyenkor röntgenfelvétellel és ultrahang vizsgálattal bizonyosodhatunk meg arról, hogy nincs-e belső sérülése kedvencünknek.

Műtéti eljárások

-TTA (Tuberositas Tibiae Advancement): A térd elülső kereszteződő szalagszakadásának egyik műtéti megoldása, amelynek során egy titániumból készült implantátumot helyezünk be, amit más ilyen jellegű beavatkozással ellentétben nem kell eltávolítani a későbbiekben. E módszer előnye, hogy a gyógyulási idő rövidebb, így az állat a műtött lábát hamarabb terhelésbe veszi.

-TPLO (Tibia Plateau Leveling Osteotomy): Ugyancsak a térd elülső kereszteződő szalagszakadásának egy műtéti technikája, amit abban az esetben használunk ha a TTA módszer valamilyen oknál fogva (pl.: meredek tibia plató) nem alkalmazható. Ez a módszer is igen megbízható, melynek során egy speciális lemezt helyezünk be a beavatkozás során.

-Törések kezelése

-Arthroszkópia (Hamarosan!)

-Amputáció

-LIPOGEMS zsírátültetéses kezelés: Magyarországon és Közép-Kelet  Európában először klinikánkon elérhető ez a műtéti eljárás, aminek számos indikációja van ,de elsősorban olyan ízületi problémákkal küzdő kedvenceken tudunk segíteni hatásosan ,amit már más hagyományos műtéti eljárással nem lehet kezelni és folyamatos fájdalomcsillapító árnyékában lehet az életminőségét fenntartani. Ez egy olyan tudományosan alátámasztott eljárás, (szemben egyéb ezt nélkülöző  alternatív gyógymódokkal )melyet a humán gyógyászatban régóta sikeresen alkalmaznak és az USA -ban és némely nyugat-európai országban már az állatokban is sikeresen használják.

 

Ortopédiai szakrendelésünkre előzetes bejelentkezés szükséges!

További információ telefonon: +36 30 9467-352

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Bővebb információ Elfogadom